Economische groei 2015 vooral in Midden- en Zuidoost-Nederland

Midden- en Zuidoost-Nederland (i.h.b. A2-corridor Amsterdam-Utrecht-Eindhoven) laat in 2015 de hoogste economische groei zien. De verschillen in groeicijfers worden dit jaar vooral veroorzaakt door gebiedswijziging als gevolg van gemeentelijke herindelingen, zoals bij Alkmaar/Edam-Volendam  e.o., Oost-Zuid-Holland/Overig Groot-Rijnmond en Stadsgewest ‘s-Hertogenbosch/Overig Noordoost-Noord-Brabant. De overige verschillen in economische groei zijn zeer klein. Dat is mede het geval omdat door mij in Noord-Nederland is gecorrigeerd voor de delfstoffenwinning in Overig Groningen, Noord-Friesland en Noord-Drenthe. Anders waren deze gebieden beduidend lager uitgekomen. In 2016 zet deze ontwikkeling zich naar verwachting voort met meer of minder positieve groeicijfers voor alle regio’s en de (middel-)grote steden. Regio’s en steden met een gunstige economische sectorstructuur én een goed vestigings- en ondernemingsklimaat nemen daarbij het voortouw.

Voor meer informatie, druk op lees verder onder de kaart.

Regionale economische groei 2015, in %*

Economische groei COROP en COROP-plusgebieden 2015.png

* Economische groei Bruto regionaal product tegen basisprijzen

Bron: CBS, bewerking Rienstra/QGIS (2016)

Module korte en middellange termijnprognoses in REPROG beschikbaar voor COROP-(plus)gebieden en voor de (middel-)grote steden G4 en G32

In aansluiting op de economische groeicijfers 2015 van het CBS (april 2016) en de ramingen voor 2016 en 2017 van het CPB (maart 2016) kunnen door Rienstra Beleidsonderzoek prognoses worden gemaakt voor de ontwikkeling van de economie en de werkgelegenheid in de COROP(-plus)gebieden, de G4 en de G32 steden. Dit gebeurt met de module economische verwachtingen voor de korte (1-2 jaar) en middellange (2-5 jaar) termijn in het ruimtelijk-economisch prognosemodel REPROG. Daarbij wordt gebruik gemaakt van regionale/stedelijke shift-and-share analyse, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met de kwaliteit van de economische sectorstructuur maar ook met de kwaliteit van het regionale of stedelijke ondernemings- en vestigingsklimaat [1].

Voor vragen en meer informatie:

Gerlof Rienstra

Tel. 06-51 207 198

gerlof.rienstra@outlook.com

[1] Murray G. Patterson, A note on the formulation of a full-analogue regression model of the shift-share method. In: Journal of regional science, vol. 31, no. 2, 1991, pp. 211-216.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s